niedziela, 17 marca 2013

Mon Cours de Cuisine

Kolezanka podarowala mi swietna ksiazke kucharska z okazji slubu- Mon Cours de Cuisine, Les Basiques Sauces. Ksiazka poswiecona jest podstawowym sosom, ktore mozna uzyc w przeroznych kombinacjach kulinarnych. Fajna jest:-) szczegolnie dlatego, ze wszystko przedstawione jest obrazkowo, krok po kroku.

Ostatnio przygotowalam smazone przegrzebki w sosie kokosowo-kolendrowym. Naprawde bylo pyszne...

Przepis jest nastepujacy:
1 peczek kolendry
2 lyzki wiorek kokosowych
2 lyzki mleka kokosowego
1 lyzka oleju slonecznikowego
1 zabek czosnku
sok z jednej limonki lub cytryny
szczypta kminku
szczypta soli
1 lyzeczka cukru

Powyzsze skladniki zmiksowac, dodac wody jesli trzeba. Calkowity czas przygotowania sosu: 15min.

Przegrzebki posolic i smazyc na masle lub oleju z oliwek na patelni.  Mozna podac z ryzem jako danie glowne, lub bez jako przystawke. 
Smacznego!

Pozdrawiam!
xxx

2 komentarze:

  1. Ślina mi pociekła na myśl o przegrzebkach... Pewnie najem się ich znów na wakacjach ;-) Świetna ta ksiązka z sosami. Ja uwielbiam pod każda postacią, lubię "mokre" dania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam przegrzebki i gdyby nie ich cena, to moglabym chyba jesc codziennie:-)
      Nie poddaje sie tez na tym sosie i moze wrzuce wkrotce kolejne przepisy:-)
      xxx

      Usuń